Interview Presentatoren

Dit zijn Mascha en Michelle

In dit interview spreken we de presentatoren van ons evenement op 22 maart, die beide zelfstandig ondernemer zijn. Mascha Damen (55) noemt zichzelf ‘ ambassadeur vrouwelijk ondernemerschap’. Uit haar lange CV blijkt dat zij ruim 20 jaar geleden – in het LinkedInloze tijdperk – al een online vindplaats voor zelfstandige ondernemers in het communicatievak opzette, een vakgebied dat voornamelijk uit vrouwen bestaat. Een van haar recente functies was die van Projectleider bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, om vrouwelijke ondernemers te stimuleren internationaal zaken te doen. Momenteel werkt zij onder andere aan een plan voor kinderboeken met vrouwen in de hoofdrol die het verschil hebben gemaakt in Nederland. Michelle la Vallette (33) werkt onder andere als presentatrice, trouwambtenaar en spreker op begrafenissen. Verder zit zij business events voor en is moeder van een meisje van drie. 

“Zorg dat je voor jezelf kan zorgen: als het niet lukt, dan kan je altijd wat anders gaan doen.”

Moeders als voorbeeld 

Op de vraag wie vroeger als voorbeeld gold, antwoorden beide vrouwen dat dit hun moeder was. “Mijn moeder was mijn rolmodel. Zij was bij ons de ondernemer in het gezin” zegt Mascha. Michelle zegt dat haar moeder een stoere vrouw was en gaf zelf veel presentaties en was uitvaartspreker: “Ik heb alle vrijheid gehad om eigen keuzes te maken”. Een motto dat Michelle van haar moeder heeft meegekregen is zorg dat je voor jezelf kan zorgen! “Als het niet lukt, dan kan je altijd wat anders gaan doen.” Beide vrouwen bindt ook dat ze van thuis uit niet zijn gestuurd of dat er specifieke verwachtingen waren over hun toekomst. “We mochten worden wat we wilden” . Ze hebben beide geleerd om zelf aan het stuur te zitten. Michelle voegt daaraan toe dat de opleiding haar heeft gevormd hoe zelfverzekerd ze voor een groep durft te staan.

Hebben jullie weleens het gevoel gehad dat je benadeeld bent omdat je van een bepaald geslacht bent?

Mascha zegt niet het gevoel te hebben gehad te zijn benadeeld, maar werd wel in een bepaalde positie geplaatst: “het meisje van de communicatie”. Ze behoorde tot de eerste generatie die echt ging studeren. Uit een onderzoek uit haar tijd als projectleider bij Buitenlandse Zaken ziet Mascha wel dat er veel vooroordelen over vrouwen bestaan. Zoals: “internationaal ondernemen is voor mannen”, “vrouwen denken eerder eerst geld verdienen en dan pas uitgeven”, “vrouwen zijn bescheidener” enz. “In het algemeen voelen vrouwen zich veiliger in vrouwennetwerken. Vrouwen presenteren zich bescheiden.” voegt Mascha daaraan toe. Maar Mascha constateert ook dat vrouwen dubbel kunnen zijn. “Uit sisterhood helpen ze elkaar wel, maar ze zijn ook kritisch ten opzichte van elkaar: vrouwen die vrouwen gaan beoordelen”. 

“Vrouwen zijn dubbel. Uit sisterhood helpen ze elkaar wel, maar ze zijn ook kritisch naar elkaar: vrouwen die vrouwen gaan beoordelen”

Ook Michelle herkent de verkleinwoorden die naar vrouwen worden gebruikt “hoe is het met je bedrijfJE vragen mensen dan”. Michelle heeft zich wel benadeeld gevoeld doordat ze vrouw is. in het welzijnswerk werken veel jongeren: “Als je jong en blond bent moet je veel harder werken om respect te krijgen. Laat de grote mensen maar eerst praten.” Michelle ervaart dat ze harder heeft moeten werken omdat ze een meisje was. 

“Als je jong en blond bent moet je veel harder werken om respect te krijgen. Laat de grote mensen maar eerst praten.”

Heb lef, toon moed