interview kunsten

Dit zijn Karin en Julie

Karin Dirkx (48) en Julie Meutermans (19) stralen authenticiteit en positiviteit uit. Het grootste verschil tussen de twee vrouwen is de generatie zeggen ze zelf, maar verder zien ze veel overlap. Karin is comédienne, doet veel optredens, bereidt deze voor en is regelmatig aan het sporten en wandelt dagelijks in de bossen met haar hond. 

Julie studeert aan de Amsterdamse toneelschool/kleinkunstacademie, wat veel energie vraagt. Verder repeteert- en treedt ze op met haar band, met wie ze samen liedjes schrijft. Ze schrijft ook liedjes voor zichzelf.

Waar Karin en Julie in drie woorden als persoon voor staan? Karin zegt meteen “positiviteit; leven en laten leven”. Bij Julie zijn dit “liefhebben, bewustzijn en ervaren.” 

Ambities vroeger  

Wat opvalt is dat beide vrouwen vroeger niet de ambitie hadden om te doen wat ze nu doen. “Er was wel een stil verlangen,” zegt Karin, “maar ik wist niet wat ik wilde en was te veel afgeleid door school.” Na zoeken in beroepenboekjes is Karin bloemist geworden, maar zij merkte al snel dat hier voor haar te weinig uitdaging in zat. Via cursussen in Amsterdam, castings en rolletjes als figurant, is ze gestart met diner theater. “Hierbij deed ik alles; zang, dans, acteren en comédienne”. Julie wilde als klein meisje dierenarts worden of geneeskunde gaan studeren en reizen. “Ik deed al wel musicals en theater. Op 17-jarige leeftijd ben ik naar de open dag van de kleinkunstacademie gegaan. 

Toen wist ze het. ‘Als ik hier thuis hoor, dan kom ik hier!’. Nog wel verder gekeken naar studies, maar, ‘als je daar heen kunt,  waarom zou je dan nog iets anders willen?”.  

Beide vrouwen krijgen nu juist veel energie van op het podium en voor publiek staan. “Vooral als het publiek met mij meegaat in positiviteit en er inventieve reacties komen”, vertelt Karin. 

“Er wordt wel heel zorgvuldig mee omgegaan met grensoverschrijdend gedrag. Soms zelfs iets te spastisch.”

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt met betrekking tot diversiteit of geslacht?

Karin en Julie lopen niet tegen problemen aan rondom diversiteit of geslacht. “Er wordt op school wel heel zorgvuldig omgegaan met grensoverschrijdend gedrag. Soms zelfs iets te spastisch”, zegt Julie. 

Hadden ze bij jullie thuis specifieke verwachtingen voor jouw toekomst?

Karin’s ouders waren van het niet lullen, maar poetsen. “Als traditionele mensen uit een dorp verwachtten ze dat je een goed basisinkomen hebt.” Er waren bij Karin thuis geen specifieke verwachtingen rondom meisjes of jongens. “Dat maakte thuis niets uit. ” Maar ik ben wel altijd een stoer meisje geweest.” 

Julie heeft van thuis uit meegekregen dat je blij moet zijn met wat je hebt en “eet je bord leeg, want er zijn kinderen die niets te eten hebben”. Verder verwachtte Julie’s ouders vooral dat ze iets zou gaan doen waar ze gelukkig van zou worden. “Voor de huidige opleiding was er vanuit papa wel een beetje twijfel; kun je er wel geld mee verdienen?” “Toen ik er voor ging, was er juist stimulatie vanuit papa.” 

“De regels die de maatschappij je oplegt, geven je te veel beperkingen.”

En wat zouden jullie tegen je “jongere ik” zeggen met de kennis die je nu hebt?

De rode draad voor de beantwoording van deze vraag is dat je je niet zoveel moet aantrekken van je omgeving, de maatschappij waarin we leven. “De regels die de maatschappij je oplegt, geven je te veel beperkingen.” Ik heb daarom zelf nieuwe regels en een nieuw kader moeten ontwikkelen, maar zonder mijn afkomst te verloochenen” zegt Karin. Julie vult daar op aan dat je je eigen ding moet blijven doen. “Ik wilde voorheen bij de mainstream horen. Nu ga ik voor veel meer authenticiteit.” 

Vrouwen die authenticiteit uitstralen zijn voor Karin juist een voorbeeld en inspiratiebron. De oude viooljuf van Julie heeft haar geïnspireerd. “Net als Froukje (sing/songwriter) en  Emma Stone (actrice)”.

Durf authentiek te zijn